Fotografie z vernisáže výstavy "Vánoce v Domku Boženy Němcové"

Fotografie z vernisáže výstavy "Vánoce v Domku Boženy Němcové" v Červeném Kostelci (26.11.2015)

Ve čtvrtek 26.11.2015 se uskutečnila v Domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci vernisáž výstavy "Vánoce v Domku Boženy Němcové". Výstavu připravil Vlastivědný spolek při MKS v Červeném Kostelci, který se pro letošní rok rozhodl využít pro svou tradiční výstavu historických interiéru Domku Boženy Němcové a ukázat tak návštěvníkům staročeské vánoce v dobových interiérech.

Součástí vernisáže výstavy byl i úvodní kulturní program, sestávající se z hudebního vystoupení malých žákyň ZUŠ v Červeném Kostelci pod vedením paní učitelky L. Klugarové a krátká recitace, o kterou se podělily paní Hana Šlechtová a Anna Rusová.

Výstava "Vánoce v Domku Boženy Němcové" potrvá až do neděle 6.12.2015, tj. během první a druhé adventní neděle. Prohlédnout si můžete jak přízemní prostory domku, s odkazy na dobovou vánoční výzdobu připomínající život původního majitele pana Augustina Hůlka, tak i útulnou světničku v podkroví, ve které žila Božena Němcová se svým manželem Josefem Němcem v letech 1837-1838 krátce po jejich svatbě.

Kromě ukázek různého zdobení vánočních stromků si můžete prohlédnou vyzdobené dobové interiéry a načerpat tak klidnou a pozitivní předvánoční atmosféru. Děti si během výstavy mohou prohlédnou ukázky starodávných hraček a kočárků, které naleznou v dětském koutku v podkroví nebo soubor dřevěných loutek, které na výstavu zapůjčil červenokostelecký loutkářský soubor Radost.

Po dobu výstavy je návštěvníkům k dispozici drobné občerstvení v podobě čaje, svařeného vína, medoviny a cukroví.

Vlastivědný spolek by chtěl i touto cestou poděkovat všem, kteří pomáhali připravit tuto výstavu, zejména pak paní Haně Šlechtové, která se postarala o celkové aranžmá prostor Domku Boženy Němcové a dále pak také Anně Rusové, Nadě Vackové a Jitce Kmochové, které svou činností výrazně pomohli k úspěšné přípravě výstavy. Poděkování samozřejmě patří i Městskému kulturnímu středisku v Červeném Kostelci, Městu Červený Kostelec a ZUŠ v Červeném Kostelci za pomoc při zajištění akce.

Výstava bude probíhat v období od pátku 27.11.2015 do neděle 6.12.2015 vždy od 9 do 17 hodin.

Těšíme se na vaši návštěvu.